Робот на Google ще се изправи срещу световния шампион по играта Го – Ли Седол

Робот на Google ще се изправи срещу световния шампион по играта Го - Ли Седол

Базиран на изкуствен интелект софтуер на Google ще се изправи срещу световния шампион по играта Го – Ли Седол, пише BBC News, цитирани от агенция „Фокус“. Новината е обявена една седмица след като Google обяви, че програмата AlphaGo е победила френския шампион по Го, Фан Хуи. Събитието е отбелязало преломен момент за изкуствения интелект, който може да се сравни с победата на Deep Blue на IBM срещу Гари Каспаров на шах.

Партията ще се проведе в Сеул, Южна Корея, и ще се излъчва на живо по YouTube. Демис Хасабис, ръководител на лабораторията DeepMind на Google, е съобщил в Twitter, че между 9 и 15 март ще се проведат пет игри, като наградата е 1 милион долара.

По думите на Седол, въпреки че AlphaGo изглежда силен играч, той е уверен, че би могъл да спечели. Компютри са побеждавали аматьори в играта Го, но преди победата на Google срещу френския шампион, експерти са предвиждали, че ще минат поне десет години, преди програма да е в състояние да спечели срещу най-добрите в света играчи.

Смята се, че играта Го е произлязла от древен Китай преди няколко хиляди години. Използвайки черни и бели камъни върху квадратна решетка от линии, играчите печелят точки, като заобиколят фигурите на опонента си със своите. Правилата са по-прости от тези на шаха, но играчите могат да направят избор измежду 200 хода, докато в шаха възможностите са около 20.

Над 40 милиона хора по света играят Го. Понякога е изключително трудно да се определи кой печели и голяма част от най-добрите играчи се уповават на инстинкта си.

Източник: агенция „Фокус“

About Гергана Иванова

Вашият коментар

*